Novosti

Domov > Novosti > BLOKADE FASETNIH SKLEPOV – INJEKCIJE V HRBTENICO

BLOKADE FASETNIH SKLEPOV – INJEKCIJE V HRBTENICO

Kronična bolečina v ledveni hrbtenici je zelo pogosto posledica obrabnostih (degenerativnih) sprememb na vretencih oz. med malimi sklepi vretenc, ki jih imenujemo fasetni sklepi.

Pri injekcijah in infiltracijah v fasetne sklepe gre za mini-invaziven postopek, kjer zdravnik specialist, pod kontrolo ultrazvoka z dolgo iglo injicira majhno količino lokalnega anestetika in protivnetnega zdravila v fasetne sklepe.

Na voljo je več različnih vrst protivnetnih zdravil. Lahko se aplicira standardni kortikosteroid ali sodobna regenerativna zdravila  kot so dekstroza in  s trombociti bogata plazma. O izbiri najustreznejšega zdravila se pogovorite z zdravnikom.

Za infiltracije fasetnih sklepov se odločimo takrat, ko  s konzervativnimi metodami zdravljenja (protivnetne tablete, razne oblike fizioterapije in vadbe) nismo uspešni in je kvaliteta življenja bolnika zaradi bolečin motena ali ob napredovali obrabi (spinalna stenoza in okvare živčevja).

Svetujemo jih tudi vedno pred odločitvijo za operativni poseg na hrbtenici. Lahko se jih ponovi večkrat letno.

Z infiltracijo oz. blokado fasetnih sklepov lahko preprečimo ali vsaj odložimo potrebo po operativnem posegu.

Pri napredovalih spremembah se lahko zdravnik odloči tudi za dodatno kavdalno epiduralno injekcijo (v spodnji del križnice).

V Sloveniji  se je doslej poseg izvajal večinoma pod kontrolo rentgena s kontrastom ali pod kontrolo računalniške tomografije, kar je bilo povezano z dodatnim sevanjem in možnimi zapleti zaradi kontrastnega sredstva.

V našem centru poseg izvajamo pod kontrolo ultrazvoka, s katerim natančno lociramo fasetne sklepe in ostale pomembne strukture hrbtenice. Glavna prednost ultrazvočno vodenega postopka je, da gre za relativno hiter poseg (traja pb. 30 – 45 minut) ter da bolnika ne izpostavljamo dodatnemu sevanju in obremenitvi s kontrastom.

Zapleti po posegu so zelo redki. 24 ur po posegu se lahko bolnik vrne k normalnim aktivnostim.