Novosti

Domov > Novosti > Zdravljenje z injekcijami kolagena

Zdravljenje z injekcijami kolagena

Kolagen v telesu predstavlja približno 70% mase beljakovin, ki tvorijo naše podporno tkivo: vezi, mišice, sklepe, sklepne ovojnice, hrustanec, kosti in kožo. Kolagen je v telesu sestavljen iz vzporedno usmerjenih vlaken, kar zagotavlja dobro mehansko podporo in veliko natezno moč. S starostjo se količina kolagena v tkivih zmanjšuje, razna obolenja in poškodbe tkiv pa spremenijo zgradbo kolagenskih vlaken, poruši se normalna fibrilarna struktura, zunajcelični matriks se poveča, pride do t.i. mukoidne degeneracije tkiva, kar rezultura v zmanjšani natezni sili, ta pa naprej zavira nastajanje novega kolagena in začaran krog je sklenjen. Sklepne ovojnice in tetive postanejo krhke, manj odporne na nateg, hrustanec se prične tanjšati, lahko povsem izgine. Z dodajanjem kolagena se lahko ta proces upočasni in celo pospeši regeneracijo po poškodbah.

Zdravnik aplicira kolagen v obliki injekcij na mesto poškodbe ali degenerativne spremembe.

Injekcije kolagena lahko uporabljamo pri:
– poškodbah mišic in ligamentarnega aparata sklepov ( npr. raztrganine mišic in ligamentov)
– obrabnostnih procesih na sklepih, hrbtenici in tetivah ( npr. tendinoze)

V akutni fazi dajemo kolagen 3 dni zapored, nato 1-2 x tedensko do odprave simptomov, pri kroničnih obolenjih pa prva dva tedna 2 x tedensko, nato šest tednov 1 x tedensko.

Je brez stranskih učinkov, brez interakcij z drugimi oblikami zdravljenja. Previdnost je potrebna le pri bolnikih na antikoagulantni terapiji. Vsekakor pa je pomembno, da aplikaciji kolagena sledi tudi ustrezen rehabilitacijski program, kar še dodatno poveča učinkovitost omenjene terapije.

Več na: www.guna-kolagen.si ter v: Physiological Regulating Medicine 2016-2017 in International Journal of Integrative and bio-regulatory medicine.